Hírek


Véget ért a baranyai tűzoltó tábor

2020-08-23 10:21:58

Hátrányos helyzetű fiataloknak szervezett tűzoltó tábort a Baranya Megyei Tűzoltó szövetség

 

2020. augusztus 17-21 között Pécsvárad Dombay-tónál, a Zengő ifjúsági Tábor adott helyszínt, a „Tűzoltótábor 2020” rendezvénynek. Az esemény rendhagyó volt Baranya megyében, mert bár napközis tábor jelleggel tartottak már hasonló tematikájú táborokat, ilyen nagyszabású próbálkozásra még nem volt példa.

A Baranya Megyei Tűzoltó és Katasztrófaelhárító Szövetség, 27 éves fennállása óta először döntött úgy, hogy forrást keres egy olyan tábor megszervezésére, melyben a gyermekek, több éjszakás, un. „ottalvós” táborban kapnak ízelítőt a tűzoltók, mentők és egyéb ehhez kapcsolódó szakmák képviselőinek munkájából.

A forrást a Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium, és a Bethlen Gábor Alapkezelő jóvoltából teremtette elő a Szövetség.

A célcsoport kifejezetten a téma iránt érdeklődő, Baranya megye önkéntes tűzoltó egyesületei által delegált és valamely okból hátrányos helyzetben élő gyermekek voltak. A felajánlott lehetőséggel a 21 ÖTE közül, mindössze Kökény, Szászvár és Pécs Önkéntes Tűzoltó Egyesületei éltek. Utóbbi esetében az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ nyújtott kiemelkedő segítséget. Az általuk ajánlott és delegált 17 gyermek mellett, 2 fő szociális szakemberükkel a szakmai kivitelezésben, az előkészületekben és a záró munkálatokban is részt vettek. A tábor pedagógiai, szociális és gondozási feladatait ők látták el.

A tábor során felmerülő szaktevékenységek lebonyolításához és eszközök biztosításához a Kökényi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület, a Szabadszentkirály ÖTE és a Pécsi-Kutató Mentő és Tűzoltó Egyesület, illetve az Esztergár Lajos Család-és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ ajánlották fel segítségüket. A három egyesület összesen 17 fő önkéntessel segítette a Szövetség munkáját.

A 4 éjszakás tábor programelemei kivétel nélkül a sürgősségi feladatokat ellátó szakmákra fókuszált.

A tűzoltáshoz szükséges szakfelszerelések ismerete, egyszerű használata, alpintechnika, elsősegélynyújtás (BLS, vérzéscsillapítás, rögzítési technikák), tűzoltó erősember verseny, tréfás, de hasznos vetélkedők, Zengő hódítás, tájolás, térképészet, mentőkutyák, Pécsvárad és a vár megismerése, izgalmas várjátékok, strand, quad, kötélpálya, sportjátékok, és izgalmas kihívások, bőséges étkezés és odafigyelés. Ezekkel töltöttük meg ezt az 5 napot, melynek során a 19 fiú és 2 lány gyermek motivációját az önmagukkal versengés adta. A tábor kezdetén a képzetlen tűzoltó rangjelzéstől, a tábor végére- feladatok teljesítésével-az alezredesi rangig lehetett jutni. A gyermekek ügyességét és szándékait jól jellemzi, hogy a legalacsonyabb rang főhadnagy volt, de négy fő alezredessel és számos századossal zártuk az augusztus 20-ai ünnepségünket.

A többiről a képek és videók beszéljenek.


Kapcsolódó képek:

Vissza