Hírek


Hősi halottakra emlékezett a Magyar Tűzoltó Szövetség május 7-én

2022-05-09 13:05:26

A Magyar Tűzoltó Szövetség együttműködve a Nemzeti Örökség Intézetével, a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával létesített Nemzeti Tűzoltó Emlékhelyet 2022. május 7. szombat, 11.00 órakor felavatta.

Az ünnepség helyszíne a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhely, 38/1 parcella (1086 Budapest, Fiumei út 16-18.) volt.

Az emlékhelyavatáson részt vettek és koszorút helyeztek el a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke mellett,  a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Honvédelmi Minisztérium, a Nemzeti Örökség Intézet, a Nemzeti Emlékhely Bizottság, a  Polgári Védelmi Országos Szövetség, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete vezetői, illetve képviselői. Jelenlétükkel megtisztelték az ünnepséget és koszorút is elhelyeztek a Kárpát Haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat - Székelyföld, Vajdaság, Felvidék - képviselői, továbbá az emlékhely alkotói is.

 

A magyar nemzet mélységes szeretettel, elismeréssel és hálával emlékezik meg azokról a hős fiairól, akik a haza szolgálatában, embertársai mentése közben életüket vesztették. Hősi halott bajtársak, tűzoltók, tűzszerészek, tartós légoltalmi szolgálatosok nevét őrzi, örökíti meg ez az emlékmű. Így kívánunk számukra méltó emléket állítani.

Az emlékmű helyszíne is szimbolikus, hiszen a Nemzeti Sírkertben a Nemzet temetőjében került felállításra. Itt ahol tizennyolc bajtársunk síremléke is megtalálható.

Levéltárak, könyvtárak, archívumok polcain megtalálhatók azok a dokumentumok, melyekből megismerhetjük szervezetünk történetét, elődeink tetteit, hősiességét, bajtársiasságát, hősi halottaink neveit, tetteit. Napjainkban a hősi halotti minősítés jogszabályi keretek között rendezett. A belügyi szervek szociális és kegyeleti gondoskodással kapcsolatos egyes feladatairól szóló 6/2013 (III. 27.) számú BM rendelet 14.§ (1) bekezdés értelmében „Hősi halottá kell nyilvánítani a rendvédelmi feladatokat ellátó szerv hivatásos állományából elhunytat halálának körülményei, életútja és érdemei figyelembevételével, ha a szolgálat teljesítése során Magyarország alkotmányos rendjének védelme, a közbiztonság és a közrend fenntartása, az államhatár védelme, tűz, elemi csapás vagy katasztrófa következményeinek elhárítása közben kimagasló bátorságot, kiemelkedő személyes helytállást tanúsított és eközben, vagy így elszenvedett sérülése következtében életét vesztette.”

Azon bajtársakról emlékezünk meg, akik tűz, elemi csapás, katasztrófa következményeinek elhárítása során, kötelességük teljesítése közben kimagasló bátorságot, kiemelkedő személyes helytállást tanúsítottak és eközben, vagy így elszenvedett sérülések következtében vesztették életüket.

A rendelkezésre álló forrásaink alapján az 1861-ben a közért életét áldozó debreceni önkéntes diák tűzoltóval Beregszászi Sándorral kezdjük meg hőseink felsorolását és a 2013-ban életét vesztett Kövecs Gergő bajtársunkkal zárjuk – remélhetőleg örökre – a 124 hős nevet tartalmazó felsorolást.

Fotó: Schillinger Norbert, E. Várkonyi Péter

 

  Az emlékhelyet a kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával létesítette a Magyar Tűzoltó Szövetség, a Nemzeti Örökség Intézetével együttműködve.

 

 

Médiamegjelenések

Hirado.hu

Gondola.hu

Pestbuda.hu

Bama.hu

Kisalföld.hu

Tudas.hu

Zaol.hu

Délmagyar.hu

Nool.hu

Szon.hu

Hirtv.hu

 

Az eseményről készült fotók megtekinthetők az MTSZ központi honlapján:

Vissza