Baranya Megyei "Tűzoltó Tábor 2021"

2021-08-23 13:47:54

31 fő hátrányos helyzetű gyermeknek rendezett tűzoltó tábort a Baranya Megyei Tűzoltó Szövetség

2021. augusztus 16-21 között Pécsvárad Dombay-tónál, a Zengő ifjúsági Tábor adott helyszínt, a „Tűzoltótábor 2021” rendezvénynek.

A Baranya Megyei Tűzoltó és Katasztrófaelhárító Szövetség az előző évben rendezett nagy sikerű, és rengeteg pozitív visszajelzéssel zárult tábor után döntött úgy, hogy ismét forrást keres egy olyan tábor megszervezésére, melyben a gyermekek, több éjszakás, un. „ottalvós” táborban kapnak ízelítőt a tűzoltók, mentők és egyéb ehhez kapcsolódó szakmák képviselőinek munkájából.

A forrást a Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium, és a Bethlen Gábor Alapkezelő jóvoltából teremtette elő a Szövetség. Ezen kívül, a szervezés során több magánszemély is tett felajánlást a tábor sikeres lebonyolításához, amit ez úton is köszönünk. Külön köszönet a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, hogy biztosította pécsi tűzoltó laktanya látogatását.

A célcsoport kifejezetten a téma iránt érdeklődő, Baranya megye önkéntes tűzoltó egyesületei által delegált és valamely okból hátrányos helyzetben élő gyermekek voltak. A felajánlott lehetőséggel Kökény és Szászvár önkéntes tűzoltó egyesületei, utóbbi esetében pedig az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ nyújtott kiemelkedő segítséget. Az általuk ajánlott és delegált 27 gyermek mellett, 3 fő szociális szakemberükkel a szakmai kivitelezésben, az előkészületekben és a záró munkálatokban is részt vettek. A tábor pedagógiai, szociális és gondozási feladatait ők látták el.

A tábor során felmerülő szaktevékenységek lebonyolításához és eszközök biztosításához a Kökényi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület és a Pécsi-Kutató Mentő és Tűzoltó Egyesület, illetve az Esztergár Lajos Család-és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ ajánlották fel segítségüket. A két egyesület összesen 9 fő önkéntessel segítette a Szövetség munkáját. Az 5 éjszakás tábor programelemei kivétel nélkül a sürgősségi feladatokat ellátó szakmákra fókuszált.

A tűzoltáshoz szükséges szakfelszerelések ismerete, szerelési szabályzat egyes elemei, tűzoltó készülékek használata, elsősegélynyújtás, tűzoltó erősember verseny, tréfás, de hasznos vetélkedők, 14 km-es túratáv, tájolás, térképészet, Pécsvárad és a vár megismerése, izgalmas várjátékok, strand, sportjátékok, és izgalmas kihívások, bőséges étkezés és odafigyelés. Ezekkel töltöttük meg ezt a  6 napot, melynek során a 28 fiú és 3 lány gyermek motivációját az önmagukkal versengés adta.