Hírek


Tűzesetek 2023: alig volt füstérzékelő

2024-01-10 08:01:09

A tavalyi tűzesetek csupán 0,2%-ában volt füstérzékelő. A statisztikák rámutatnak: a Magyar Tűzoltó Szövetség tavaly végetért, füstérzékelőket népszerűsítő ismeretterjesztő kampánya időszerű volt, de bőven akad még tennivaló.

2023-ban összesen 6453 lakástűz keletkezett, 961-gyel kevesebb, mint 2022-ben, ami 13 százalékos csökkenést jelent. Az év folyamán 76 ezer négyzetméternyi épített terület égett le, 26 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

A lakástüzekben 83 ember vesztette életét, 9 emberrel kevesebb, mint 2022-ben. Átlagosan négynaponta követelt áldozatot lakástűz. Decemberben volt a legtöbb tragikus kimenetelű eset, abban a hónapban 16-an vesztették életüket. Júniusban egy ember halt meg ilyen lakástűz következtében. A kigyulladt lakóházakban 553 ember sérült meg, 82-vel kevesebb, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 12 655 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 4 392 órára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás 18 órán át tartott: április 6-án egy 350 négyzetméteres, nádfedelű családi ház égett Kápolnásnyéken. 40 tűzoltó 9 járművel akadályozta meg, hogy a lángok a szomszédos istállóra és garázsra átterjedjenek.

2023-ban 696 lakóépület vált tűz miatt lakhatatlanná, ezekből 2031 embernek kellett kiköltöznie. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 309 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos probléma, nyílt láng használata, a fűtési rendszer hibája, főzés, dohányzás, egyes esetekben pedig avar- vagy szemétégetés vezetett tűzhöz. 155 lakóház tüzénél merült fel a szándékos gyújtogatás gyanúja. A legtöbbször a konyhában (1209), kéményben (749), illetve hálóban (640) csaptak fel a lángok.

A 6453 tűzzel érintett ingatlan közül csak 16-ban volt füstérzékelő, ami az esetek 0,2 százaléka. Ahol volt ilyen készülék, ott nem történt tragédia, nem sérült meg senki, hiszen a füstérzékelő már a tűz kezdeti fázisában jelzett. A nagyobb tüzek megelőzésének a legjobb módja, ha otthonra füstérzékelőt vásárolunk, amely a tűz keletkezésekor jelez, amikor még van idő cselekedni.

 

Kapcsolódó: füstérzékelő kampány

Ahogyan az a tavalyi statisztikákból is látszik, a komolyabb lakástűz-esetek megelőzhetőek lennének egy egyszerű füstérzékelő felszerelésével. Ezért a Magyar Tűzoltó Szövetség, a Füstmentes.hu és a MABISZ együttműködésével 2022-ben egy évig tartó közvélemény-formálási és tájékoztatási kampányt indított, amely mindemellett gyakorlati tapasztalatok összegyűjtését is célozza. A kampány egyik fókuszpontja országszerte hétszáz füstjelző készülék ingyenes kiosztása (önkéntes tűzoltók bevonásával), és ezen készülékek használatának egy évig tartó utánkövetése, adat- és tapasztalatgyűjtés volt.

A kampány keretében

  • reprezentatív felmérés készült a lakosság ismereteiről, tudatosságáról (melyet az MTSZ honlapján cikkekben dolgoztunk fel)
  • önkéntes tűzoltók hétszáz füstjelzőt szereltek fel országszerte lakóingatlanokban,
  • a szövetség egy évig követte nyomon a füstjelzők használatát, és 
  • statisztikákban, elemzésekben összesítette a lakók gyakorlati tapasztalatait.

A kampány 2023. jún. 1-jével hivatalosan is véget ért; az ezzel kapcsolatos eredmények, események ide kattintva olvashatók.

Vissza